2013. szeptember 15., vasárnap

Fehércsokis körtelekvár


Fehércsokis körtelekvár

Hozzávalók :
2 kg körte, tisztán ( hámozva, magház eltávolítva, felkockázva) (kb. 2,6 kg körtéből lesz ennyi )
citromlé
45 dkg cukor
fél csomag 3:1 dzsemfix (elhagyható)
1 csomag vaníliáscukor
10 dkg fehércsokoládé (én csokipasztillát használtam)

Elkészítés:
Előkészítjük az üvegeket.
A körtét előkészítjük (hámozás, magházeltávolítás, felkockázás),  hámozás után rögtön citromleves vízbe tesszük (ez azért fontos, hogy ne barnuljon meg a körte).  Közepes lángon feltesszük főni (de hamar lejjebb hajtjuk a gázt) , kb. 1 citrom levével (nehogy megbarnuljon!) ,  kicsit összerottyantjuk, majd botmixerrel összeturmixoljuk – aki darabosan szereti, hagyhat benne darabokat (de magától nem fog szétfőni teljesen!).  Kicsit később hozzáadjuk a cukrot, a dzsemfixet és a vaníliáscukrot (a dzsemfixet a cukorral együtt, nehogy csomós legyen - s rögtön belekeverjük).  Sűrűn kevergetjük. Közben a sütőt előmelegítjük 100 fokra, s berakjuk az üvegeket. Tovább főzzük , majd amikor már kész (egy kistányérra teszünk egy nagyobb kanálnyi mennyiséget, pár percig hűtjük, majd megnézzük,hogy folyik-e még, ha már nem folyik , akkor jó!) , belekeverjük a csokit, s amikor teljesen elolvadt már,  merhetjük is el a lekvárt!
Ha elmertük, tetejükre késhegynyi szalicilt, fóliát, ill. a tetőt tesszük (tető híján duplán tesszük a fóliát). Jól betakarjuk őket, s ha kihűlt, kibontjuk.
Ebből a mennyiségből kb. másfél liternyi lekvár lesz.









Megjegyzés:
Készítettem étcsokoládés körtelekvárt is (ehhez arányában kevesebb csokit kell adni! ) .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése