Eperlekvár
Hozzávalók:
3 kg eper
3 kg eper
1 kg cukor
1,5 cs 2:1 dzsemfix (elhagyható)
szalicil, a tetejére
Elkészítés:
Az epret alaposan megtisztítjuk, majd feltesszük főni (fedő nélkül!). Kis lángon főzzük, sűrűn kevergetjük (ha nem szeretnénk, hogy túl darabos maradjon, kézi haberővel is megkeverhetjük).
Amikor már kezd picit sűrűsödni a lekvár, hozzáadjuk dzsemfixszel elkevert cukrot. Közben a sütőbe betesszük az előkészített üvegeket, s 80 fokosra melegítjük elő őket. Sűrűn kevergetjük a lekvárt, majd kis tányérra merünk egy picit, hűtjük, s megnézzük, elég sűrű-e már (ha már nem folyik, akkor kész).
Ha kész, elmerjük, s mindegyik tetejére 1-1 késhegynyi szalicilt teszünk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni!
Az epret alaposan megtisztítjuk, majd feltesszük főni (fedő nélkül!). Kis lángon főzzük, sűrűn kevergetjük (ha nem szeretnénk, hogy túl darabos maradjon, kézi haberővel is megkeverhetjük).
Amikor már kezd picit sűrűsödni a lekvár, hozzáadjuk dzsemfixszel elkevert cukrot. Közben a sütőbe betesszük az előkészített üvegeket, s 80 fokosra melegítjük elő őket. Sűrűn kevergetjük a lekvárt, majd kis tányérra merünk egy picit, hűtjük, s megnézzük, elég sűrű-e már (ha már nem folyik, akkor kész).
Ha kész, elmerjük, s mindegyik tetejére 1-1 késhegynyi szalicilt teszünk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni!
Megjegyzés: Ebből a
mennyiségből 2,8 l lekvárt kaptam. Isteni finom lett!
:)
Mezőgazdasági boltokban kapható szalicil!
Mezőgazdasági boltokban kapható szalicil!
A háttérben menta- és citromfűszörp :) |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése