2014. május 29., csütörtök

Eperlekvár

Eperlekvár

Hozzávalók:
3 kg eper
1 kg cukor
1,5 cs 2:1 dzsemfix (elhagyható)
szalicil, a tetejére

Elkészítés:
Az epret alaposan megtisztítjuk, majd feltesszük főni (fedő nélkül!). Kis lángon főzzük, sűrűn kevergetjük (ha nem szeretnénk, hogy túl darabos maradjon, kézi haberővel is megkeverhetjük).
Amikor már kezd picit sűrűsödni a lekvár, hozzáadjuk dzsemfixszel elkevert cukrot. Közben a sütőbe betesszük az előkészített üvegeket, s 80 fokosra melegítjük elő őket. Sűrűn kevergetjük a lekvárt, majd kis tányérra merünk egy picit, hűtjük, s megnézzük, elég sűrű-e már (ha már nem folyik, akkor kész).
Ha kész, elmerjük, s mindegyik tetejére 1-1 késhegynyi szalicilt teszünk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni!


Megjegyzés: Ebből a mennyiségből 2,8 l lekvárt kaptam. Isteni finom lett! :)
Mezőgazdasági boltokban kapható szalicil!


A háttérben menta- és citromfűszörp :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése