Tavaly főztem először fehércsokis körtelekvárt, életem legelső blogbejegyzésében írtam róla.
Most is ugyanígy készült, de kicsit
kevesebb cukorral és csokival, s vaníliás cukor nélkül:
1,86 kg körte tisztán (8 szép, elég érett körtéből)
fél cs 2:1 dzsemfix
30 dkg cukor
80 g fehércsoki(pasztilla)
Ebből a mennyiségből 1,4 l lekvárt
kaptam.
Ezenkivül idén készült fűszeres
alma-körte lekvár is:
Hozzávalók:
86 dkg alma, tisztán (6 db gála)
1,26 kg körte, tisztán (5 db-ból)
40 dkg cukor
fél cs 2:1 dzsemfix
2 szép fahéjrúd
8 szem szegfűszeg
(szalicil)
Elkészítés:
Az almát és a körtét is megmosom,
meghámozom, felkockázom, s rögtön citromleves vízbe teszem, hogy
ne barnuljon meg. A lecsöpögtetett gyümölcsöt felteszem főni,
hozzáadom a fahéjat és a szegfűszeget is. Amikor kellőképp
összeesett már, kihalászom belőle a fahéjat és a szegfűszeget,
s botmixerrel pépesítem a gyümölcsöt (hagyhatunk benne darabokat
is). Majd visszatesszük a fahéjat, szegfűszeget, s hamarosan a
dzsemfixszel elkevert cukrot is. Ha kész, kiszedjük belőle a
fűszereket, s az előkészített (tiszta, sütőben előmelegített)
üvegekbe töltjük. Késhegynyi szalicilt teszünk a tetejükre,
majd a fóliát és a kupakot. Száraz dunsztba téve hagyjuk
kihűlni.
A fenti mennyiségből 1,4 l lekvárt
kaptam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése