2014. október 15., szerda

Rendezvények

Igencsak eltűntem mostanában, (sajnos) a szakdolgozatírás lassú folyamat, sok időt igényel... :) Azért közben sem tétlenkedek. Múlt szombaton ellátogattam a Furfangfesztre Székesfehérváron  ("a fehérvári kreatívok napja") (őszintén szólva, a város méretéhez és a beharangozáshoz képest elég kis "fesztiválra" sikeredett...), most szombaton pedig Bázakerettyén, a Muramenti Foltboszorkák kiállításán és közös varrásán vettem részt (anya révén, mint kisegítő személyzet :) ). Életem első tombolanyereményét itt nyertem, ami egy csodaszép mézeskalács-összeállítás, nagyon örültem neki :) Aztán közben már készülök a karácsonyra is, mert decemberben a záróvizsgára készülés lesz aktuális... szóval nekiálltam szaloncukrokat varrni, most tartok 42 darabnál.
S közben megjelent nagynéném első könyve, Quillingvirágok és díszek címmel, a Színes ötletek sorozatban. Munkái itt is megtekinthetők! Érdemes megnézni :)

 





2014. október 2., csütörtök

Ostoros rétes

Ostoros rétes

Ronda, de finom... :)

Hozzávalók 2 rúdhoz:
A tésztához:
4 dl tej
2 ek cukor
3 dkg élesztő
60 dkg liszt
1 csipet só
5 dkg porcukor
2 ek étolaj
3 tojássárgája + 1 a kenéshez
A töltelékhez:
25 dkg szobahőmérsékletű margarin
20 dkg porcukor
2 dkg kakaó

Elkészítés:
A cukros tejet megmelegítjük, s felfuttatjuk benne az élesztőt. Majd eldolgozzuk a liszttel, s hozzáadjuk a többi hozzávalót, s tésztát dagasztunk. Hat egyenlő részre osztjuk,s (legalább) fél órát pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket: a hozzávalókat jól kikeverjük. A tésztákat szépen kinyújtjuk, megkenjük a krémmel, feltekerjük (mint a piskótát), majd hármat-hármat összefonunk. Újabb félórát pihentetjük, megkenjük a tetejét a tojássárgájával, majd előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük, kb. 35 percig.

Persze, macerás (főleg a kenés része), és nem kerül fél óra alatt az asztalra, de mindenképp érdemes megsütni! Csak ajánlani tudom!