2014. március 30., vasárnap

Málnás-tejfölös pite

Málnás-tejfölös pite

Hozzávalók:
A tésztához (28 cm átmérőjű formához):
22 dkg liszt
15 dkg puha margarin/vaj
8 dkg porcukor
1 tojássárgája
A töltelékhez:
50 dkg tejföl
10 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
4 dkg liszt
1 citrom héja (ízlés szerint, kevesebb is elég lehet)
3 egész tojás
A málnás részhez:
néhány ek málnalekvár

Elkészítés:
A tésztához a lisztet, porcukrot, margarint egy tálban elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, s tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, amivel ki tudjuk bélelni a (kikent) formát. (A felesleges tésztát levágjuk- én újra összegyúrtam, kinyújtottam, s kerek szaggatóval kiszaggattam (8 db-t kaptam csak belőle, de nem akartam eldobni :) ), sütés után pedig lekvárral ragasztottam össze). Megszurkáljuk a tésztát, majd előmelegített sütőben sütjük, 15 percet.
Közben a töltelék hozzávalóit elkeverjük, a tojásokat egyesével adjuk hozzá, a végén.
Elősütés után, ráöntjük a tésztára a közben elkészített tölteléket, majd lekvárt kanalazunk rá, s márványosra próbáljuk mintázni. A gázt kicsit lejjebb hajtjuk, s remegősre sütjük (kb. 40 perc), majd hűtjük.








2014. március 26., szerda

Tejszínes meggyleves

Tejszínes meggyleves

Hozzávalók:
(bő) másfél l víz
3-4 ek cukor
egész fahéj, szegfűszeg, citromhéj
magozott meggy, ízlés szerint
1-1,5 dl főzőtejszín
1-1,5 púpos ek liszt
ízlés szerint pudingpor/ (valamilyen) gyümölcslevespor-csak az ízesítés miatt
1 ek citromlé

Elkészítés:

Cukorszirupot készítünk: feltesszük a vizet, cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal ízesítjük. Ha felforrt, mehet bele a gyümölcs, illetve a leve is. Közben elkészítjük a habarást: a tejszínt jól elkeverjük a pudingporral/gyümölcslevesporral, s a liszttel. Ha újra felforrt, a habaráshoz merünk valamennyi forró folyadékot, elkeverjük- hogy hígabb legyen, majd hozzáadjuk a leveshez. Az újabb forrásig főzzük, majd ha lezártuk, hozzáadjuk a citromlevet.
Ízlés szerint hidegen vagy melegen tálaljuk!


Jó étvágyat!

2014. március 22., szombat

Origami csokor


1 óra alatt elkészülhet egy ilyen csokor, s aztán egész évben pompázhat a lakásban! :)
A 'virágok' szára peddignád, de ha van, vékony fémdrótot is használhatunk!



2014. március 17., hétfő

Sárgarépás muffin

Sárgarépás muffin

Hozzávalók:
20 dkg liszt
18 dkg cukor (egy része, vagy az egész lehet barnacukor is!)
1 cs sütőpor
fahéj
1 csipet só
1 marék mazsola
2 ek darált/durvára vágott dió
13 dkg olvasztott margarin
3 tojás
10 dkg reszelt sárgarépa
1 alma, reszelve

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot is.
Előmelegített sütőben sütjük. Körülbelül 15 db lesz ebből a mennyiségből.

Megjegyzés:
Jól illik hozzá például valamilyen narancsos vagy mascarponés krém. Én most egy másik sütemény (Cseh tészta) krémével, illetve reszelt csokival díszítettem a muffinokat.





2014. március 14., péntek

Kolbászos-brokkolis rakott tészta

Kolbászos-brokkolis rakott tészta

Hozzávalók:
25 dkg (csavar)tészta
1 szép fej brokkoli
1 sárgarépa
1 pohár tejföl
1 tojás
só, ételízesítő, bors, petrezselyem, majoranna, sajt (2-féle, ízlés szerint), tej
fél szál kolbász
(esetleg egy fej vöröshagyma)

Elkészítés:
A tésztát sós, olajos vízben megfőzzük. A sárgarépát felkarikázzuk, feltesszük főni, majd hozzáadjuk a rózsáira szedett brokkolit is. A tejfölt kikeverjük a tojással, sóval, ételízesítővel, fűszerekkel, reszelt sajttal, egy kevés tejjel. Ha megfőtt minden, elkezdjük rétegezni: tészta, zöldségek, karikára vágott kolbász, vöröshagyma (opcionális), tészta, majd a tejfölös öntet, s még némi reszelt sajt a tetejére.

Megjegyzés:
Én az egyik felét szezámmaggal is megszórtam.


Jó étvágyat!





2014. március 7., péntek

Megtetszett...


Megtetszett...


s megcsináltam...


s nekiálltam...




Panna Cotta narancsöntettel

Panna Cotta narancsöntettel

Hozávalók az öntethez:
1 narancs leve
2-3 ek víz
2-3 ek cukor
(1 liter Meggle) Panna Cotta

Elkészítés:
Kifacsarjuk a narancsot, s felfőzzük a vízzel és a cukorral. Lehűtjük, majd tálaljuk.


Megjegyzés:
Valentin-napra készítettem, s szív alakú szilikon formát használtam, de nehezen jött ki belőle a Panna Cotta, így nem lett szép, de annál finomabb lett a végeredmény! :)



2014. március 4., kedd

Gyümölcsturmix

Hozzávalók:
2 db kivi
1 db alma
1 db narancs
1 ek cukor

Meghámozzuk/pucoljuk a gyümölcsöket, majd nagyobb darabokra vágjuk, s összeturmixoljuk, cukorral ízesítjük.

Megjegyzés: Nem (olyan) savanyú, mint azt elsőre hinnénk! :)
Ebből a mennyiségből kb. 3 dl turmixot kapunk.
Fél órára hűtőbe tehetjük fogyasztás előtt.


2014. március 1., szombat

Kókuszos szelet

Kókuszos szelet

Hozzávalók:
16 dkg vaj/margarin
18 dkg cukor
6 tojássárgája
25 dkg liszt
1 ek kakaó
1/2 cs sütőpor
kb. fél dl tej
(házi meggy)lekvár

A kókuszos masszához:
6 tojásfehérje
25 dkg cukor
9 dkg liszt
20 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:
A margarint alaposan kikeverjük a cukorral és a tojások sárgájával. Hozzáadjuk a lisztet, kakaóport, sütőport, s annyi tejet, hogy ne legyen kemény. Tepsibe rakva lekvárral kenjük.
A kókuszos masszához a fehérjét félig felverjük, majd lassan hozzáadjuk a cukrot. A lisztet elkeverjük a kókusszal, majd lassan hozzákanalazzuk, de ezt már nem keverjük sokáig. A lekvárra kanalazzuk, majd előmelegített sütőben sütjük, lassan, tűpróbáig.

Megjegyzés:
Mi mindig meggylekvárral készítjük ezt, isteni!
Bevonhatjuk csokimázzal is!